fbpx
Sledite mi
 

Gregorčičeva 4,
Celje, Slovenija

Pon - Pet 12.00 - 20.00
Sobota - Nedelja ZAPRTO

Glavoboli, bolečine v vratu, mravljinci v rokah in vrtoglavice

Ljudje se pogosto zatekajo v ambulanto družinskega zdravnika z zgoraj omenjenimi težavami.

Vzroki zanje so lahko pogosto spremembe na vratni hrbtenici, ki nastanejo zaradi pretežno sedečega dela, prisilne drže in tudi vse manj gibanja.

Takšen način življenja še dodatno pospeši naraven potek dogajanja sprememb na hrbtenici, ki se začnejo že od 25 leta dalje. Prihaja do postopne obrabe hrustanca, nastajati začnejo kostni izrastki – osteofiti, ki lahko pritiskajo na določene strukture – živce, žile, tudi medvretenčne ploščice se spreminjajo. K težavam lahko dodatno pripomorejo še posledice poškodb tega dela v prometni nesreči (nihajna poškodba) ali pri športu.

Najpomembnejša preventiva pred zgoraj opisanimi težavami je, da sami poskrbimo za gibanje in krepitev hrbtnih mišic. Vaje so zelo preproste. Lahko jih najdete na internetu, še bolje pa je, če se jih naučite pri kakšnem fizioterapevtu ali strokovnjaku športne vzgoje. Med vadbe, ki so zelo učinkovite za hrbtenico sodijo joga, pilates, plavanje (hrbtno ali kravl) in pa funkcionalna vadba.

Glede dodatnih postopkov, ki pomagajo, da vzdržujemo čimbolj optimalno stanje hrbtenice sama priporočam akupunkturo in masažo. Tudi manualna terapija in kiropraktika sta lahko učinkoviti, če jih izvaja izkušen strokovnjak.

Kako se pokažejo degenerativne spremembe in poškodbe na vratni hrbtenici ?

  • z zatilnimi glavoboli,
  • bolečinami v vratu,zgornjem delu hrbta ter rokah. Bolečine so lahko pekoče, se lahko poslabšajo ob določenih gibih ali v določeni legi telesa (zlasti ponoči).
  • mravljici v rokah,
  • občasne vrtoglavice.

Sama izvajam akupunkturo že 15 let. Je izjemno uspešna terapevtska metoda za zdravljenje zgoraj omenjenih težav. Učinkovita je navadno v 70-80%. Pri mnogih ljudeh težave po terapiji popolnoma izzvenijo, pri nekaterih pa se močno omilijo.

Gospa Simona je hodila k meni zaradi pogostih zatilnih glavobolov ter hudih pekočih bolečin v vratu, zgornjem delu hrbta ter mravljincev v rokah, ki so bili najbolj izraziti ponoči. Pred tem je poskusila z fizioterapijo, ki ji je težave le nekoliko omilila. Po opravljenih 10 terapijah akupunkture so težave pri njej izzvenele. Sedaj se po potrebi 1x letno oglasi pri meni, ko začne čutiti, da jo začne spet zategovati v vratu. Narediva terapijo ali dve, si privošči še kakšno masažo in tako vzdržuje optimalno stanje.

Če trpite zaradi zgoraj omenjenih težav, ste dobrodošli, da se obrnete name, da opraviva posvet in pregled, po katerem vam lahko dam natančnejše odgovore glede vaših težav in seveda priporočim ustrezne rešitve.

Naj bo vaše zdravje krepko!

Comments are closed.