fbpx
Sledite mi
 

Gregorčičeva 4,
Celje, Slovenija

Pon - Pet 12.00 - 20.00
Sobota - Nedelja ZAPRTO

Naša prepričanja in naše misli oblikujejo naš svet

Najbrž ste že sami opazili, kako se nam določeni dogodki oz. doživljanja stvari v življenju ponavljajo.

Tako lahko npr. eni pogosto doživljajo konflikte v odnosih z nadrejenimi, drugi pomanjkanje denarja, tretji zavrnitve v odnosih, četrti občutke manjvrednosti skozi različne situacije… Velikokrat k tem dogodkom prispevamo sami s svojim „starimi zgodbami in pričakovanji“ in jih na nek način poustvarjamo znova in znova.

Ne ponavljajo pa se samo neprijetni dogodki, pač pa lahko na drugih življenjskih področjih in/ali pri nekaterih ljudeh opazimo, kako se ponavljajo in vrstijo prijetna doživetja (eni npr. vedno dobijo prosto parkirno mesto, spet drugi imajo „srečo glede partnerskih odnosov“, tretjim uspe pripraviti izvrsten obrok ne glede na to, kaj imajo v hladilniku, četrtim se poslovni uspehi kar vrstijo…).

To se dogaja zato, ker dogodke interpretiramo skozi „ očala – filtre“ naših prepričanj.

Naša podzavest je namreč izjemno močna!!! V njej ostajajo zapisi vseh prijetnih in neprijetnih doživetij in vplivajo na to kako doživljamo situacije.

Tako lahko npr. na nekem področju, kjer smo kot otrok doživeli razočaranje, avtomatično na podlagi prepričanja, ki smo si ga takrat ustvarili, tudi pozneje znova in znova ponavljamo podobne izkušnje (jih na nek način so-kreiramo/ponovno ustvarjamo).
Pomembno je, da se zavemo, kako vsak od nas vpliva na svoje življenje tudi s svojimi prepričanji, ki smo jih prevzeli od drugih ali pa si jih ustvarili na podlagi dosedanjih doživetij.

Naša prepričanja so torej skupki misli, ki smo jih prevzeli in jih dojemamo kot resnična/-e.

Toda ali so res resnična?
Ali v resnici držijo?
Nas v našem življenju podpirajo, nam služijo ali iz nas delajo žrtve ter nam jemljejo moč in pogum?

Zelo dobro si je vzeti čas in pogledati kakšna prepričanja in misli se skrivajo predvsem za dogodki, ki nas delajo nesrečne, nemočne, nezadovoljne. Opazili boste, da jih spremljajo močna čustva (strah, skrb, jeza, krivda, zamera, žalost…).

VAJA – PRAKSA:

1. del: SPOZNANJE – OZAVEŠČANJE PREPRIČANJ:

Napišite si misli, prepričanja, ki jih imate o sebi, svetu, življenju in ljudeh na področjih, ki vas bremenijo.

Se sprašujete katera so vaša omejujoča prepričanja?

Naštela bom nekaj pogostih negativnih prepričanj

Ljudje so pokvarjeni, ne morem zaupati.
Nisem dovolj dober/dobra.
Nisem vreden/vredna opravljati delo, ki me izpolnjuje in osrečuje.
Denar kar beži od mene.
Vsem drugim uspeva, le meni ne. Nikoli mi ne bo uspelo.
Nikoli ne bom našel/našla svoje ljubezni.
Moja bolezen je neozdravljiva.
Ta svet ni varen prostor.
Vse mi gre narobe…

Vzemite si kakšno uro ali dve in zapišite vse misli v zvezi z določenim področjem življenja, ki vam predstavlja največji izziv. Ko jih boste zapisali in ozavestili, boste lažje razumeli, zakaj se vam določene situacije/izkušnje ponavljajo, hkrati pa boste s tem dobili možnost, da jih začnete spreminjati.

2. del: SPREMINJANJE PREPRIČANJ

Zelo preprosta tehnika spreminjanja misli/prepričanj je, da jih opazimo in dopustimo neprijetne občutke, ki jih spremljajo.

Misel torej zaznamo in zraven se pojavi občutek, ki ni prijeten.
Navadno bi se ga hoteli znebiti, ga spremeniti. A tokrat ne naredimo ničesar. Samo prisotni smo za občutke in dihamo v predel telesa, kjer so prisotni.
  Zlagoma ugotovimo, da morda njihova jakost najprej narašča…,pozneje pa se poležejo. Pojavi se mir, spokoj… Misel več nima naboja in mi smo na nek način osvobojeni.

To vajo večkrat ponovimo, ko se nam pojavijo te in podobne misli in z njimi povezani občutki. Na tak način se jih počasi osvobajamo. (ta tehnika je lepo razložena v knjigi dr. Davida R. Hawkinsa: Letting go: The Pathway of Surrender).

Obstaja pa še nekaj učinkovitih tehnik za spreminjanje omejujočih prepričanj
O njih bomo veliko govorili v novem 3 mesečnem programu – AKTIVIRAM NOTRANJO MOČ.

Zakaj?

Ker, ko se zavemo svojih programov in omejujočih prepričanj, ter jih postopoma odvržemo, lahko dosti lažje delamo korake v smeri življenja, kjer bolj polno izražamo svojo pravo naravo (namesto omejitev, ki smo jih prevzeli od drugih tekom življenja).

O naših mislih, prepričanji ter vplivu le-teh na naše zdravje, zdravljenje, življenje, o tehnikah in orodjih, s katerimi se osvobajamo negativnih prepričanj bo govora v prvem modulu.

Sama se programa že zelo veselim.

Če vas je tole moje pismo nagovorilo k temu, da se tudi vi odločite stopiti na pot zavestnega spoznavanja sebe in osvobajanja od omejitev, ki vam ne služijo, vas vabim, da mi pišete, ter si več o programu preberete TUKAJ.

Comments are closed.