fbpx
Sledite mi
 

Gregorčičeva 4,
Celje, Slovenija

Pon - Pet 12.00 - 20.00
Sobota - Nedelja ZAPRTO

Kaj Narediti Ko Nas Muči Nespečnost?

Odgovor oz. rešitev za to težavo je vredna milijon dolarjev.

To bi potrdil skoraj vsakdo, ki je kdaj dlje časa trpel zaradi nespečnosti. Če ste med njimi, se gotovo strinjate, kajne?

Tudi sama sem imela večkrat v življenju težave z nespečnostjo. Ja, po naravi imam precej nemiren um in včasih tudi meditacija in sprehodi ne zaležejo. Ko se znajdem v obdobju, kjer se soočam z stvarmi, ki jih ne morem sama rešiti, me skrbijo in se me čustveno dotaknejo, se pojavi nespečnost, ki lahko traja tedne. Takrat zvečer v miru zaspim, a kaj ko se sredi 2 ali 3 ure zbudim in potem lahko ure bedim in nato zaspim šele proti jutru. Preizkusila sem številne stvari, recepte in jih bom danes delila z vami.

Neprijetne posledice dolgotrajnega pomanjkanja spanca so občutili že vsi, ki navadno slabše spijo. Te se kažejo s pomanjkanjem energije, utrujenostjo, nemirom, napetostjo, slabšo zmožnostjo tolerance za neprijetne dogodke, padcem odpornosti, kopičenjem maščobe okoli trebuha, depresijo, porastom stresnih hormonov in pospešenim staranjem kože in organizma…

Se tudi vam dogaja kaj podobnega?

Če ja, vam predlagam naslednje.

Če je nespečnost nastopila nenadno in trenutno ali pred kratkim niste preživljali večjih stresov, vam predlagam, da stopite do izbranega zdravnika in se z njim pogovorite o nespečnosti. Včasih je lahko nespečnost simptom kakšne organske bolezni, ki bi jo bilo potrebno zdraviti (astma, srčno popuščanje, refluks…) ali pa stranski učinek določenih zdravil (nekateri antidepresivi, kortikosteroidi, antiepileptiki, diuretiki…).

V večini primerov pa je posledica preobremenjenosti, izgube notranjega ravnovesja, lahko tudi pomanjkanja določenih snovi v organizmu.

Tukaj bom z vami delila nekaj nasvetov.

 1. Spite v popolnoma temnem in bolj hladnem prostoru (cca. 18-19 stopinj), ki ga pred spanjem prezračite. Če imate v spalnici že čisto rahle luči ali pa od zunaj prihaja svetloba skozi rolete, s tem preprečite tvorbo melatonina, ki pripomore k globokemu spancu.
 2. Spati se odpravite dovolj zgodaj, če je le mogoče okoli 10 ure zvečer ali prej. Priporočljivo je, da ne gledate časopisov, mailov, stresnih oddaj ali filmov pred spanjem. Predlagam vam umirjen večer z dobro knjigo, družbo, morda meditacijo, sproščanjem.
 3. Iz spalnice umaknite vse elektronske naprave – naj bo to res prostor namenjen počitku, spanju in ljubljenju.
 4. Gibanje nas sprošča, utrudi in utrdi telo ter prispeva k nastanku srečnih hormonov in krepi imunski sistem. Mnogi v času stresa in hitrega tempa najprej iz urnika črtamo gibanje in različne telesne dejavnosti, zato če ste med njimi, začnite s telesno vadbo, hitro hojo, hojo v hribe, plesom. Katerakoli aktivnost vam paše, le glejte da cca 2-3 uri pred spanjem ne izvajate intenzivne vadbe.
 5. Joga, Tai-chi, Qi-gong: so oblike vadbe, ki še posebej delujejo na uravnavanje notranjega ravnovesja, krepijo notranje organe, sproščajo iz telesa toksine ter umirjajo čustvene napetosti.
 6. Globoko, sproščeno dihanje: Ko smo v stresu, napeti, nemirni se naše dihanje spremeni. Postane plitvo, nemirno, odsekano, neenakomerno. Če si 2-3 x dnevno, še posebej pa pred spanjem vzamemo 5 minut za enakomerno dolge, počasne vdihe in izdihe, ki tečejo povezano, bomo naredili veliko. Aktivirali bomo parasimpatični živčni sistem in s tem sproščanje. Posebno vajo krija dihanja sem opisala tudi v svoji spletni knjigi. Mnogi pravijo, da čudežno deluje, zato le pokukajte v knjigo in jo preizkusite še sami. In ja, včasih je potrebno nekaj dni ali tednov, da se sistem začne resnično umirjati.
 7. Masaže – pripomorejo k sprostitvi
 8. Savna
 9. Pogovor – Ja, ta je še kako pomemben. Če je vaša nespečnost dolgotrajna, vam predlagam, da se obrnete name ali kakega drugega strokovnjaka. Pogosto se namreč dogaja, da ne vemo kako ven iz začaranega kroga. Včasih je dovolj le en pogovor, ki nam prinese uvide in ponudi rešitve. Spet drugič pa je morda potrebno daljše svetovanje ali podpora pri tem, da lažje prebrodimo stresna obdobja in po potrebi spremenimo naše razmišljanje in delovanje. Z veseljem vas podprem celostno, s svetovanjem in akupunkturo.
 10. Akupunktura – po mojih izkušnjah pomaga kar v 80 – 90 % nespečnosti. Pomaga namreč uravnati delovanje notranjih organov, sprosti napetosti in mišice, umirja um ter izboljša pretok krvi in energije. Navadno je potrebnih 8 -10 terapij.
 11. Poskusite lahko z dodatkom nekaterih snovi, ki pripomorejo k boljši kvaliteti spanca, saj umirjajo organizem ali pa sodelujejo pri tvorbi potrebnih hormonov in živčnih prenašalcev:
 • Magnezijev citrat – 1 tableto ali prašek v vodi zvečer
 • Vitamini B skupine – B komplex – 1 zvečer
 • Omega 3 maščobne kisline zvečer – jemljite jih vsaj mesec, lahko daljše obdobje ali vse leto
 • Ašvaganda – to je indijski ginseng. Je adaptogen, ki izjemno dobrodejno deluje na telo in nadledvično žlezo in zmanjšuje učinke negativnega stresa na telo ter krepi spanec. Vzemite 1 kapsulo (ali 1 čajno žličko) zvečer, ob stresu lahko tudi zjutraj. Ašvagande ne smejo jemati ljudje, ki imajo povišan krvni pritisk, hipertirozo ter nosečnice.
 • Baldrijan, kamilica, meta, melisa, pasijonka in hmelj umirjajo. Lahko si pred spanjem skuhate skodelico kamiličnega čaja, ali čajne mešanice za nespečnost, katero po želji posladite z medom. Če ne morete zaspati ali se ponovno prebudite, popijte skodelico toplega čaja in vzemite baldrijanove kapljice ali persenosan.

Naj bo vaše spanje sladko in um miren ter sproščen!
Tatjana

Comments are closed.