Pogosto pozabljamo, da je naše telo naš najboljši prijatelj. In tako kot najboljši prijatelj je za nas pripravljeno marsikaj potrpeti. Saj poznate tisto načelo »Vse za prijatelja!« Ko pa več ne gre, in se do sebe in svojega telesa in duha dolgo obnašamo vse prej kot prijazno, nam začne telo potihoma prišepetavati. Včasih je ta šepet v obliki nelagodja ali slabšega počutja, spet drugič je opozorilo močnejše, v obliki bolečine, nespečnosti ali kakšnih drugih težav.

Tudi sama se še kdaj v ambulanti ujamem in pozabim, da smo dosti več kot naše telo in anatomija. In še vedno se zgodi, da, sploh pri bolečinah preverim stanje vašega telesa in predpišem določeno terapijo, ob tem pa vas pozabim podrobneje vprašati po vašem notranjem počutju (občutkih, čustvih in mislih).

Naše telo in občutki nam pogosto dajemo sporočila, ki so lahko v različni obliki. Enkrat so to misli, slutnje, namigi, spet drugič fizični občutki v telesu kot so slabost v želodcu, razbijanje srca, prehlad, ki se kar vleče in vleče…

Kaj vam telo sporoča v obliki vaših težav?

Ali je za vaše težave z želodcem, zgago in bolečine v žlički res kriva le hiatalna kila in povečano izločanje kisline? Zakaj so potem te težave prisotne samo v določenem obdobju življenja? Ali vas morda stiskanje v želodcu opozarja na to, da se ne počutite več varnega in da ste izgubili svojo moč?

Zakaj vas je npr. uščipnilo v križu ravno sedaj pri gibu, ki ste ga naredili že 1000-krat. Gre res le za spremembe na vaši hrbtenici, za premik vretenc, ukleščenje živca, mišični krč? Ja, morda so res krive te spremembe. Toda kaj pa, če leži vzrok za vaše bolečine kje drugje, npr. v odnosih, ki vas utesnjujejo, finančni stiski…?

Pred leti mi je v roke prišla knjiga ameriške avtorice Louise Hay, z  naslovom Telo je tvoje. Govori ravno o tem, kako močno so naše bolezni in težave povezane s čustvi, razmišljanjem ter prepričanji, ki jih imamo. Toplo vam jo priporočam v branje.  Razlogi za vaše bolezni in težave vas znajo presenetiti in morda najdete povezavo med vašim počutjem ter mislimi in prepričanji.

Nekaj mesecev nazaj sem sama trpela za nespečnostjo. Menim, da živim kar se da zdravo,  relativno zdravo se prehranjujem (no, kdaj pa kdaj si z veseljem privoščim kakšno čokolado), rada se gibam v naravi, le redko spijem kavico, navadno bolj za užitek. Navadno dokaj redno meditiram in izvajam delo na sebi, a kljub temu sem kvalitetno spala le eno ali dve noči na teden. To stanje se je vleklo, pomagala sem si tu in tam z akupunkturo, baldrijanom, pa je bil učinek enkrat dober, drugič manjši. Bilo je že tako hudo, da sem občasno kakšno noč vzela celo tableto Sanvala, da sem se vsaj malo naspala.

Takrat sem se zavedla, da me telo opozarja na neko neravnovesje. Telo me je z nespečnostjo opozarjalo na globoko nezadovoljstvo v sebi. Ponoči sem podoživljala občutke stiske, jeze, besa, strahu, nesigurnosti… V službi sem imela situacijo, ki me je izjemno bremenila.  Ker sem oseba, ki se redko spravi v konflikt, sem poskušala rešiti zadevo s pogovorom. Kljub pogovoru je nezadovoljstvo v meni rastlo in spoznala sem, da je bila ta situacija samo »pika na i« glede mojih občutkov nezadovoljstva. Vse bolj jasno je bilo, da v sem hrepenela po drugačnem delu in da moram narediti korak naprej, četudi v neznano. Majhen glasek v meni je hrepenel po spremembi in po tem, da mu prisluhnem.

Ko sem mu končno prisluhnila, sem spoznala, da moram prekiniti z delom in si vzeti čas za počitek, da temeljito premislim kaj in kako naprej. Takoj po odpovedi, je nespečnost čudežno izzvenela, jaz pa sem zadihala kot že dolgo ne. Kljub temu, da je moja prihodnost sedaj dosti bolj nesigurna in sem finančno manj varna, se je moje počutje vidno izboljšalo.

In sedaj vprašam vas, na kaj vas opozarja vaše telo? Po čem hrepenite in česa se bojite? Kdaj ste nazadnje vzeli dnevnik ali velik list papirja in brez cenzure napisali vse svoje občutke, misli, skrbi, čustva?

Vzemite si čas zase, v mirnem okolju, ko vas nihče ne bo motil.  Morda si zavrtite prijetno glasbo in samo pišite, 15 minut, pol ure, uro… kolikor vam srce poželi in zlijte vse kar vas teži in osrečuje na papir. Potem pa vzemite ta tekst v roke in še enkrat počasi in v miru preberite. Se morda tukaj skriva vzrok za vaše težave? Kajti če se, potem ste bližje tudi rešitvi zanje.